Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Δυο πρόσωπα που χάθηκαν εν μέσω κορονοϊού

Μανώλης Γλέζος:


Τον τελευταίο μήνα, εν μέσω της κορύφωσης της επιδημίας, μόνο μία είδηση κατάφερε να μπει μπροστά από τον κορωνοϊό: Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου.
Ο χαμός του ανθρώπου-συμβόλου της Αντίστασης προκάλεσε γενική θλίψη. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου έπλεξε το εγκώμιου του εκλιπόντος ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με τη μεγάλη περιπέτεια της Αριστεράς.
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών. Μπορεί λόγω των περιοριστικών μέτρων να μην γίνει πάνδημος ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο, εντούτοις, τα social media  γέμισαν με συγκινητικά λόγια για τον μεγάλο εκλιπόντα.

Οι σταθμοί της ζωής του

Είναι εξαιρετική δύσκολο να συνοψίσει κανείς τα 98 χρόνια της ζωής του Γλέζου στις λίγες γραμμές ενός δημοσιογραφικού κομματιού. Είναι τόσο πολλά και τόσο σημαντικά τα γεγονότα του βίου του, που κάθε απόπειρα σύνοψης είναι εκ των πραγμάτων ελλιπής. Εντελώς ενδεικτικά λοιπόν, σταχυολογούμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Μανώλη Γλέζου.
  • Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922
  • Στο σχολείο συμμετέχει σε αντιφασιστική ομάδα ενάντια στην κατοχή της της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και τη δικτατορία Μεταξά.
  • Τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου 1941 μαζί με τον Λάκη Σάντα κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Είναι μια από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην Ευρώπη και μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορία.
  • Συμμετέχει στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ.
  • Μετά την Κατοχή συμμετέχει ενεργά στο ΚΚΕ και την ΕΔΑ.
  • Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και τις μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου υφίσταται συνεχείς διώξεις. Καταδικάστηκε δις εις θάνατον και παρέμεινε συνολικά 16 χρόνια δε φυλακές. Ως διευθυντικό στέλεχος του Ριζοσπάστη αρχικά και της Αυγής αργότερα παραπέμφθηκε σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπο.
  • Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ.
  • Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εξελέγη και πάλι βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.
  • Συλλαμβάνεται την 21η Απριλίου και παραμένει φυλακισμένος μέχρι το 1971.
  • Στη Μεταπολίτευση διατηρεί την ΕΔΑ και στη συνέχεια εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
  • Το 1986 εκπλήσσεις τους πάντες όταν εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή κι ελέγεται κοινοτάρχης Απειράνθου Νάξου.
  • Πρωτοστατεί στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγεται βουλευτής το 2012 κι ευρωβουλευτή το 2014. Αποχωρεί το καλοκαίρι του 2015.
 H μάνα
Για το ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος, λέει πολλά η απάντηση στη ερώτηση ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή του:
«Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου. Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου. Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ' έξω. Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, "Μάνα!". Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, "Πού ήσουν;". Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, "Πήγαινε κοιμήσου". Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει, "Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;". Του απαντάει, "Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη". Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της. Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου. Η μάνα μου».
Πηγή: https://www.cnn.gr/focus/story/213495/manolis-glezos-oi-syntrofoi-poy-efygan-i-mana-o-pikaso

Περικλής Κοροβέσης:

http://www.biblionet.gr/author/1073/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AD%CF%83%CE%B7%CF%82,_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82,_1941-

Το βιβλίο του Ανθρωποφύλακες έκανε γνωστά τα βασανιστήρια της Χούντας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.