Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά, πιο επίκαιρη από ποτέ

Σήμερα με αφορμή την πανδημία βασικά εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, χωρίς καμία βοήθεια (παρά μόνο ψίχουλα). Ενδεικτικό είναι ότι και στο χώρο της τέχνης οι μουσικοί είναι σε απόγνωση καθώς πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα των 800 ευρώ και επιπλέον, μπορεί να χρειάζεται να ακυρωθούν οι καλοκαιρινές συναυλίες - φεστιβάλ, αλλά μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς καμία βοήθεια...
Τα αιτήματα για σταθερή εργασία, ανθρώπινες συνθήκες είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Σας στέλνω μια κλασική ταινία του Τσάπλιν η οποία σατιρίζει με τον πιο οξύ τρόπο την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

«Μοντέρνοι Καιροί», ταινία του Τσάρλυ Τσάπλιν, παραγωγής 1936.
Ο Τσάρλυ Τσάπλιν, εργάτης σε εργοστάσιο, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πλήρως μηχανοποιημένο σύστημα της γραμμής παραγωγής, ενώ το αφεντικό τον παρακολουθεί μέσα από οθόνες, σαν ένας άλλος Μεγάλος Αδελφός.
Η πιο πολιτικοποιημένη ταινία του Τσάπλιν και μία από τις συγκλονιστικότερες ταινίες όλων των εποχών.
https://www.youtube.com/watch?v=HAPilyrEzC4

Σας στέλνω και ένα ενδιαφέρον κείμενο:


Το κορίτσι που μίλησε ΔΥΝΑΤΑ για τα δικαιώματα των εργατών


Αληθινά Πρόσωπα Εφήβων στην Ιστορία
Εκπαιδευτικό υλικό για την εργατική Πρωτομαγιά
Μετάφραση και εκπαιδευτικό υλικό: Σταμάτης Καμπάνταης[1]
Το 1912 , μια θαρραλέα έφηβη ξεπέρασε μια προσωπική καταστροφή για να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό κίνημα που βοήθησε να αλλάξει η ζωή των Αμερικανών εργαζομένων
Σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου , η ζωή της Camella Teoli άλλαξε για πάντα . Ήταν αργά το απόγευμα . Η 12χρονη μικρή εργάτρια εργοστάσιου ήταν όρθια για ώρες αλλάζοντας κουβαρίστρες νήματος σε μηχανές που έπλεκαν μαλλί σε ύφασμα . Όλη ημέρα , έπρεπε να κρατάει τα μακριά μαλλιά τυλιγμένα επάνω, μακριά από τους ιμάντες στροβιλισμού , τους οδοντωτούς τροχούς και τους κυλίνδρους του μηχανήματος . Στο τέλος , κουρασμένη, η Camella άφησε τα μαλλιά της κάτω. Όταν εκείνη γύρισε -τότε ξαφνικά , ένας περιστρεφόμενος κύλινδρος τράβηξε απότομα την άκρη από μια καστανή τούφα από τα μαλλιά της . Πριν προλάβει να ακουστεί η κραυγή της , τα μαλλιά της απορροφήθηκαν από την τεράστια μηχανή .




Εικόνα 1: ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, Αυτοί οι εργάτες ήταν τόσο μικροί που αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν πάνω στα μηχανήματα ύφανσης.
Αυτή η ημέρα στην Camella τον Ιούλιο του 1909 ήδη φαινόταν ατελείωτη . Όπως πολλά από τα άλλα παιδιά εργάτες, που εργάζονταν στην περιοχή των υφαντουργείων της Ουάσιγκτον στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, είχε ξεκινήσει πριν την αυγή για να πιάσει δουλειά στις 6 π.μ. . Ώρα με την ώρα , ο θόρυβος από το εργοστάσιο μηχανών είχε κυριολεκτικά ξεκουφάνει τα αυτιά της . Ο αέρας στο κτήριο ήταν πυκνός με ίνες από το ύφασμα που περιστρέφονταν εκεί – και τους ανέπνεε , επιβαρύνοντας τους πνεύμονές της.
Η δουλειά ήταν κουραστική και ανιαρή. Μερικές φορές η σκέψη της Camella γυρνούσε με λαχτάρα στο σχολείο . Λίγους μήνες νωρίτερα είχε παρατήσει την 6η Δημοτικού για να δουλέψει. Η οικογένειά της ήταν φτωχή και εξαρτιόταν από το μικρό μισθό της για να επιβιώσει . Αλλά αυτή η ονειροπόληση δεν θα μπορούσε να κρατήσει για περισσότερο από μια στιγμή, αφού έπρεπε να έχει τα μάτια της και την προσοχή της στα μηχανήματα , τα οποία ποτέ μα ποτέ δε σταματούσαν. Αν δεν το έκανε , κινδύνευε να απολυθεί. Ακόμη χειρότερα , τα μηχανήματα δεν είχαν προστατευτικά μέσα . Ένα και μόνο λάθος θα μπορούσε να γίνει πολύ επικίνδυνο .
Η Camella το διαπίστωσε αυτό με τον πιο σκληρό τρόπο . Όταν ο κύλινδρος της άρπαξε τα μαλλιά, ο αποπνικτικός πόνος που ένιωσε ήταν σχεδόν αφόρητος. Ένα βαθύ μακρύ τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της την κράτησε στο νοσοκομείο για μήνες. Για τη μικρή Camella οι τρίχες δεν θα μεγάλωναν ποτέ ξανά στο μέρος αυτό.




Εικόνα 2: Οι συνθήκες ζωής των εργατών ήταν άθλιες. Ζούσαν σε σκοτεινά σπίτια με ελάχιστες ανέσεις.
Παρά την τραγικότητα του, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη αλλαγή. Το 19 12 , εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών και των άθλιων συνθηκών στα εργοστάσια , οι εργαζόμενοι στο Lawrence , συμπεριλαμβανομένης και της Camella , κατέβηκαν σε απεργία. Όλοι αυτοί αρνήθηκαν να εργαστούν μέχρι να κερδίσουν καλύτερες αμοιβές . Η γενναιότητα τους βοήθησε να δοθεί ένα τέλος στην παιδική εργασία και να κερδίσουν σημαντικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.